DAG 6: Many hands make ‘hope’ work

We bezochten deze ochtend de  ‘Hope Centre Nursery School’ in Sifoe.  Het schooltje werd opgericht met de financiële steun van een Amerikaanse organisatie, die in 2015 de samenwerking beëindigde.  Sindsdien probeert de headmaster met man en macht zijn schooltje te laten overleven. Dit lukte hem tot nu toe door zijn wilskracht, zijn inzet, zijn enthousiasme, zijn zin voor structuur en zijn doorzettingsvermogen. Hij moet zijn leerkrachten betalen met het schoolgeld van de leerlingetjes, maar de meeste ouders hebben dit geld niet met als gevolg dat er al 6 leerkrachten de school hebben verlaten en in hun kielzog ook de helft van de leerlingen (in een door de regering gesteunde school is het onderwijs gratis). Er blijven slechts 4 leerkrachten, daar hoort hij zelf bij, over die onbetaald hun taak verderzetten. Door het gebrek aan financiële middelen is er geen elektriciteit, geen water en geen schoolmaaltijden. Het schoolhoofd heeft plannen om inkomsten te genereren (bijvoorbeeld verkopen van gekoeld water in een kraampje aan de schoolmuren, in de school geteelde groenten verkopen,…), maar heeft daarbij hulp nodig van buitenaf. Wij waren zo onder de indruk van deze man en schooltje dat we hier een langetermijnproject van willen maken.

Daarna trokken we naar het Health Centre in Sifoe om hen te bevoorraden van de door ons aangekochte medicijnen. De wachtzaal zat overvol, twee vrouwen stonden op het punt te bevallen en de medicijnkast was bijna leeg.  De vroedman zag ons graag komen, we gaan hem donderdag meer uitleg bij de medicatie geven.

De namiddag brachten we door in Madina Salam. Na een korte voorstelling van het plaatselijke project door het dorpshoofd en zijn medewerkers kregen we een rondleiding in de medische post. De verpleegster leidt alles in goede banen met de hulp van een verpleegster in opleiding en een dame die alles netjes houdt. We vulden haar kast met broodnodige medicijnen aan.

Voor we naar huis trokken, nam Karamo ons mee naar een aan de zee gelegen moskee, een ontspannen afsluiter van een zeer emotionele dag.

1 reactie

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment