Dag 5 (21/02/2023)

Gambia dag 5 – Nyofelleh kleuter en lagere school 🇬🇲💚

Geen ongewild bezoek in de slaapkamers vannacht, dus het was een rustige nacht. Onze wekker rinkelde om 6u30, zo waren we vroeg uit de veren. Om 7u dachten we te ontbijten maar ‘Domandin, domandin, ladies’. Een half uurtje later kregen we ons ontbijt, waardoor we iets later vertrokken voor onze dagactiviteit.

We passeerden eerst langs het ‘Education center’ om de dozen voor het health center en het schooltje van Nyofelleh op te halen.

Een uurtje later kwamen we aan op onze locatie. Hier was het ook een hartelijk weerzien met alle leerkrachten.  We schoten meteen in actie door al het materiaal voor de school te verdelen.

Hierna begonnen we in de kleuterschool, waar de klassen goed vol zitten. We kregen alweer een uitbundige ‘tubaaaab’ te horen als we toekwamen. Dezelfde leerkrachten-al dan niet zwanger- stonden opnieuw voor de klas. We deden samen hoekenwerk: tekenen met kleurpotloden, kleurenbingo spelen, puzzelen, parels rijgen, bouwen met Clics en tellen met de dobbelstenen. Ondertussen gaf juf Karen het beste van zichzelf door te sporten (parachute, yoga, tik- en kringspelen) met een andere klas.

Een zeer hectische en drukke impressie met zoveel kinderen die allemaal graag een handje willen geven en allemaal tegen je aan willen lopen. Een aanraking aan de armen, benen of haren, is allemaal heel normaal hier.

Tijdens de middagpauze glipten we even weg van de drukte en stapten we naar de medische post.  Daar waren we aangenaam verrast om te zien dat de zonnepanelen erg proper waren, een taak die ze elke 3 dagen ter harte nemen.

We poetsten de medische post en organiseerden de door ons meegebrachte medicatie en medisch materiaal.

Toen we dachten dat we bijna klaar waren, ontdekten we in een ander lokaal een aantal onuitgepakte dozen die andere organisaties achterlieten.  Een gegeven dat ons nog steeds mateloos stoort, maar we verzamelden onze moed en pakten ook deze dozen uit.

Ook het gebrek aan respect voor de medemens raakte ons: een achterovergelegen vroedman die zijn enige patiënt veel te lang laat wachten om dan door een stagiaire verzorgd te worden. Het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn tijdens onze trip. Een harde confrontatie en het onderstreept nog maar eens het verschil tussen Gambia en ons België.

Op dat moment had Julie wat jonge meisjes aangesproken om te polsen wat ze gebruiken bij hun maandstonden en waar we kunnen helpen indien nodig. We spelen namelijk met het idee om herbruikbaar maandverband aan de geboorte-emmer toe te voegen, maar dit vraagt onderzoek. De meisjes vertelden dat ze zowel wegwerp-maandverband maar ook herbruikbare maandverband gebruiken, wat niet gemakkelijk te verkrijgen is hier in The Gambia.

Tijdens onze terugrit hadden we een korte tussenstop bij de sportleerkracht/leerkracht 5th grade, Yahya Jadama, hij werd enkele maanden geleden de fiere vader van een tweeling. Alweer zo’n dotjes! 😍

Nog even onze lessen voorbereiden voor morgen en dan moe maar voldaan ons bedje in.

1 reactie

  1. Fantastisch werk leveren jullie daar!!! Het doet deugd al die lachende gezichten te zien (zowel die van de Gambianen als die van de ‘Tubaaaab’.
    Leuk jullie te kunnen volgen op een knappe blog! Het lijkt wel of we erbij zijn want (@Griet en Ina: voor ons zo herkenbaar allemaal)!
    Doe zo verder en geniet van jullie vriendschappen daar! Groetjes !
    Jan en Marijke

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment