Dag 6 (22/02/2023)

Gambia dag 6 – Een dag vol emoties 🇬🇲💚

We startten onze zesde dag met een heerlijk ontbijt, nadien trokken we richting de school van Nyofelleh om deze keer in de lagere school de handen uit de mouwen te steken. Het was alweer een hartelijke weerzien.

Maar dan…. Griet wou graag de bibliotheek nog even bekijken als onderdeel van het hoekenwerk. Daar werd ze geconfronteerd met de harde realiteit. De bib was een stort: alles vol stof, afval, rommel, maar ook prikkeldraad, een scheermesje, enzo verder. Helemaal geen fijn gevoel om dit op deze manier terug te vinden. Hier hadden we immers drie jaar geleden zulke mooie momenten meegemaakt: samen boeken lezen, samen lunch gegeten in een proper lokaal met alles volgens hun manier georganiseerd. Des te pijnlijker was het om het dan op deze manier terug te vinden… Een koude douche. We waren er allemaal niet goed van en dat merkten de leerkrachten enorm. Onze begeleider, Karamo, voelde het nog het hardste van allemaal. Wij waren erg emotioneel en stemden toe in een gesprek met de directeur. Dit is niet de manier waarop wij verder willen samenwerken.

Ze begrepen het en voelden zich ook erg schuldig. De afspraak werd gemaakt dat zij tegen vrijdag zorgen voor een net lokaal dat terug operationeel is en een plan om het aanwezige educatief materiaal te implementeren in hun lessen.

Dit negatieve gevoel bleef zo sterk aanwezig dat we onze geplande lessen niet wilden laten doorgaan.

Maar vrijdag starten we hopelijk met nieuwe moed in deze school.

Vermits de schoolmaaltijden in Hope Nursery school deze week terug werden opgestart, na een pauze van 3 maanden (door geldgebrek), waren we heel nieuwsgierig te zien hoe dit georganiseerd wordt. Daarom kozen we voor het verdere verloop van de dag voor Hope Nursery school.

We speelden buiten enkel balspelen met een grote groep kinderen met de hulp van een leerkracht en zagen dat de fietsjes en de schommel intensief gebruikt werden.

Vervolgens was het tijd voor een middagmaal. De twee kookmoekes waren druk in de weer voor een heerlijk middagmaal: rijst met vis in een soort saus. De kinderen en alle helpers genoten er zo hard van. Dit was fijn om te zien.

De afwas namen wij voor onze rekening.

Ondertussen kregen we het bericht dat er deze ochtend een baby was geboren in het Health Center in Sifoe.  Dat was onze kans om de allereerste geboorte-emmer persoonlijk af te kunnen geven.

Een baby’tje van nog geen 12u oud mogen vastnemen, een wonderlijk gevoel!

We wandelden naar het Education Center voor een meeting met Kalifa (onze lokale contactpersoon) en de bio-boer over het opwaarderen van de tuin van Hope school.

De laatste puntjes werden op de ‘i’ gezet en dan was het tijd om terug te keren naar de lodge om te bekijken welke investeringen we kunnen voorstellen.

Een zeer warme en drukke dag met erg veel emoties…

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment