Dag 8 (24/02/2023)

Gambia dag 8 – Het grote samenwerking feest 🇬🇲💚

 

We sloten de werkweek af in Nyofelleh, heel benieuwd in welke staat we de bibliotheek zouden terugvinden.  Ook Gambianen kunnen ordenen en opruimen als het moet.

Dit gaf ons de spirit om er terug in te vliegen.  Griet en Ina brachten in de bibliotheek een Engels verhaal  ’The Gruffalo’, de kinderen hingen aan hun lippen. Als afsluiter knoopten ze vriendschapsbandjes. In de parallelklas speelden Julie, Lieve en Annelies een bingo: spelenderwijs cijfers oefenen en als kers op de taart een bruikbare prijs krijgen.  Karen en Sofie trainden de balvaardigheid met estafettespel, inhaalbal en netbal.  Hun skills zijn bewonderenswaardig.

OH NEE … één knuffel te weinig.  Een speelplaats met tweehonderd kinderen werd lam gelegd en na onderzoek kregen we te horen dat FlonFlon liever in Gambia wou blijven.  Hij was met een kindje mee naar huis.

Weten jullie hoeveel geboorte-emmers we deze week konden uitdelen? Het waren er wel zeven, een babyboom in Sifoe op het juiste moment.

Eén moedertje moest in spoed met een taxi naar het ziekenhuis in Brikama gebracht worden, minstens nog een half uur op een minder goede baan met hobbels en bobbels. De kosten van de aanwezige ziekenwagen (een wrak) zijn te hoog om hem nog te laten rijden. Hopelijk is ze tijdig daar geraakt.

’S Avonds hadden we een Afrikaans feest voor ons vijfjarig bestaan met alle mensen waar we nu of in het verleden mee samengewerkt hebben.  Een klein cultuurverschil: wij op tijd, onze vrienden veel te laat.

Een rondje met vijfenzeventig mensen die zich voorstelden nam veel tijd in beslag.  Maar het was zo fijn om iedereen samen te zien.  Vele en lange speeches vol met lovende woorden en dankbetuigingen, het geeft een fijn gevoel: we zijn goed bezig. Karamo’s woorden raakten ons het sterkst.  Hij is steeds bij ons, helpt ons, voelt ons, ziet ons, hij is een deel van ‘Een hart voor Sifoe’.  Niet alleen het materiële maar ook het inhoudelijke onderstreepte hij EN hij deed zelfs een oproep aan alle aanwezigen om onze aangebrachte methodes verder te gebruiken en niet onder het stof te laten verdwijnen.

Een Afrikaans buffet met Europese toets stond op ons te wachten.  We aten ons buikje rond en hadden nog wat fijne gesprekken en heel veel foto-momenten.

Het zijn echt onze vrienden, de mensen uit Sifoe.

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment